Christiaan van der Klaauw is onbetwist Nederlands meest gewaardeerde horlogemaker. Zijn in Nijehaske gevestigde horlogemerk heeft vorig jaar een vrij radicale verandering doorgemaakt, toen Van der Klaauw het grootste deel van zijn aandelen verkocht aan drie investeerders, die het merk gaan voortzetten en vooral internationaal willen uitbouwen. Met de introductie van de nieuwe horloges ? kort voor Baselworld dit jaar ? werd de angst die bij sommige fans leefde dat het merk voor de Nederlandse markt te duur zou worden weggenomen. Horloge.info publiceerde dit artikel, dat op nummer 10 van de meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar staat, op 25 februari 2011 met als titel ?Wereldprimeurs Christiaan van der Klaauw op Baselworld?:

Astronomie ? tijd in haar meest pure vorm ? is dé inspiratiebron voor Nederlands bekendste horlogemaker Christiaan van der Klaauw. ?Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches, ?zoals zijn bedrijf tegenwoordig heet, is lid van de prestigieuze AHCI en het enige atelier ter wereld dat zich volledig heeft gespecialiseerd in het ontwerp en fabricage van exclusieve, handgemaakte astronomische horloges. Onlangs heeft Van der Klaauw een aantal interessante horloge aan haar assortiment toegevoegd. De namen van deze nieuwe creaties zijn Ceres 1974, Orion en de spectaculaire Real Moon 1980.


Christiaan van de Klaauw Ceres 1974
Christiaan van der Klaauw bracht al eens eerder een horloge onder de naam Ceres uit, maar met de Ceres 1974 presenteert hij een volledig nieuwe creatie als basis voor de ?Collection of the Stars?. Het jaartal 1974 verwijst naar de oprichtingsdatum van het atelier van Van der Klaauw. Bij dit prachtige, ingetogen ontwerp wordt op de zes uur positie de maanfase weergegeven die ook het centrum lijkt van de prachtige zonnestraalmotief wijzerplaat. Christiaan van de Klaauw OrionDe Ceres 1974 is gemaakt voor de Nederlandse markt en is vanaf ? 3.950,- in staal verkrijgbaar. Het horloge komt ook in een bicolor en roségouden uitvoering op de markt.


Christiaan van de Klaauw Orion
Van der Klaauw heeft Orion gekozen als naam voor een zeer opvallend, nieuw horloge. Dit uitgesproken ontwerp van Van der Klaauw heeft als astronomische complicatie een zogenaamd planisfeer. Een planisfeer (ook wel ‘hemelplein’ genoemd) is een sterrenkaart waarmee men sterren en sterrenbeelden kan herkennen.  De planisfeer als achtergrond van de wijzerplaat van de Orion draait mee met de daadwerkelijke stand van de sterren boven het hoofd van de drager. Het horloge is vanaf ? 8.750,- in staal verkrijgbaar en is er ook in rosé goud.


Christiaan van de Klaauw Real Moon 1980
Baselworld 2011 heeft met de Real Moon1980 de wereldprimeur van één van de mooiste en meest interessante horloges van dit moment. Het jaartal verwijst naar de beroemde klok die Christiaan van der Klaauw in 1980 maakte. In dit meesterwerk was een prachtige roterende miniatuurmaan verwerkt. Deze schitterende complicatie is nu terug te vinden in horlogevorm via de ‘Real Moon 1980’, waar een miniatuurmaantje op 6 uur de werkelijke maanfase weergeeft.
klik aan voor een grote afbeelding van de Christiaan van de Klaauw Real Moon 1980Absoluut uniek is de complicatie op 12 uur waarbij de declinatie van de zon door de verticale beweging van het CvdK logo wordt weergegeven. Aan de hand van het stijgen of dalen van de zon langs de afgebeelde dierenriemen kan worden afgeleid of de dagen langer of korter worden.
De 3 uur positie is gereserveerd voor de zogenaamde Eclipswijzer. Indien er ergens ter wereld een zons- of maansverduistering plaats vindt geeft de Eclipswijzer dat aan. Met de Real Moon 1980 heeft Van der Klaauw in een wonderschone creatie een aantal ingenieuze complicaties gecombineerd waarmee hij eens temeer bewijst tot de absolute top op het gebied van “haute horlogerie” te horen. Het horloge kost ? 29.500,- in roségoud en komt ook in wit goud op de markt. Een gelimiteerde editie van 8 stuks in platina staat ook op de rol.


Zie voor verkooppunten de website www.klaauw.com. Voor meer informatie en nieuws over Christiaan van der Klaauw kunt u kijken op Horloge.info/Christiaan van der Klaauw.